Albánia

Albánia, a „sasok földje” a Balkán-félsziget délnyugati részén található. Északi szomszédja Montenegró, keleti szomszédai Koszovó és Macedónia. Délkeleten és délen Görögországgal határos, míg nyugaton 360 km hosszú tengerparttal rendelkezik (délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai tenger habjai mossák partjait). Magyarország harmadánál alig kisebb ország közel 70%-a hegyvidék. Az albán-koszovói-macedón hármas határponthoz közel fekvő Korab-hegy csúcsa – amely egy kettős csúcs Albánia és Macedónia határán – 2764 méteres tengerszint feletti magasságával Albánia és Macedónia legmagasabb pontjának számít. Albánia

Albániát legegyszerűbb autóval vagy motorral bejárni. A Magyarországtól körülbelül 1000km-es autóút kiváltható autóbérléssel és egy körülbelül egy órás közvetlen repülőúttal Tiranába, Podgoricába, Prishtinába vagy Skopjeba a WizzAir járatával. Alternatíva lehet még Korfu szigetére repülni közvetlen Wizzair vagy Ryanair járattal is. A szigetet több kompjárat köti össze Albánia déli településeivel.

2018-as május 1.-i hosszú hétvégét magába foglaló utunk elsősorban Albánia kulturális örökségének felfedezésére fókuszált. Tiranába repültünk és onnan bérautóval folytattuk utunkat, majd az út végén ide tértünk vissza és Tiranából repültünk haza a Wizzair járatával. A kora nyári hőmérsékletek ellenére nem mertünk megmártózni a tenger habjaiban. Azonban ez az útvonal könnyen kiegészíthető tengerparti ejtőzéssel – májustól szeptember végéig a kellemes hőmérséklet és a több, mint 360km-es tengerpart lehetőséget ad egy felejthetetlen tengerparti nyaralás közbeiktatására is! Mivel Albánia nyugati határa végig tengerpart, akár több, tengerparti megállót is érdemes beiktatni a nyári hónapokban. Útvonalunk térképen:

Köszönet az Explore Albania Facebook csoport tagjainak az útvonal optimális összeállításában nyújtott segítségért!