Thethi Nemzeti Park

2018.08.16

Albánia északi részén, közel a montenegrói határhoz, az Albán Alpokban található 2630 hektáros nemzeti park magába foglalja a Shala Völgy nagy részét. A Shalë folyó forrása Theth közelében található. A nemzeti parkot 1966-ban alapították azzal a fő céllal, hogy védje a park területén fellelhető biodiverzitást (közel 1650 növényfaj él a park területén, amelyből 70 kifejezetten veszélyeztetett), valamint a régió kulturális és történelmi örökségét. A nemzeti park túlnyomórészt magashegység, számos völggyel, folyócskával, vízeséssel, sűrű erdőkkel és érdekes kőképződményekkel. A hegyek jellemzően mészkőből és dolomitkőzetből (egy karbonátos üledékes kőzet, amely jellemzően kilencven százalékot meghaladóan dolomitból áll) képződtek.

A Maja Harapit hegység a Shala völgy északnyugati oldalán mintegy 800 m magas déli fallal rendelkezik és a mászók kedvenc célpontja. A fal alatt található Albánia leghosszabb vízszintes barlangja (2585 m hosszú, 346 mély barlang). A hegyhez közel található a Qafa e Pejës hágó.

A nemzeti park legfőbb települése a Shala Völgyben elterülő Theth szórványtelepülés, melyet négy oldalról kétezres csúcsok és hegyvonulatok zárnak körbe: északon a Poplluka és az Arapi, keletről a Jezerca, nyugatról a Radohima. A park keleten a Valbona Nemzeti Parkkal határos, amely egy 1795 m tengerszint feletti magasságon található Valbona hágón keresztül érhetünk el.

Theth szerény infrastruktúrával rendelkezik. Megközelíteni sem egyszerű normál személyautókkal, mivel az egyetlen autóval is járható út (SH21) utolsó szakasza nincs leaszfaltozva. Skoderből az út 72 km hosszú, ebből az utolsó 14 km nehezen járható. A helyiek egész iparágat építettek fel arra, hogy az érdeklődőket Skoderből terepjáróval a faluba szállítsák. A téli hónapokban azonban terepjárókkal sem megközelíthető a település, ezért az ott lakók közül sokan a téli hónapokban beköltöznek a környező településekre, köszönhetően a zord teleknek is, amikor a hőmérséklet gyakran -14 fok alatt van. Télen a hó vastagsága gyakran eléri az 1.5 m-t az alsóbb részeken, míg a magasabb részeken a 3 m-t is. Ezért sokszor még május elején sem lehet megközelíteni autóval a települést. Egyedüli módja ilyenkor a közlekedésnek a hótalpas gyalogos közlekedés Bogaból vagy Valbonából. Április végén mi sem tudtunk eljutni Thethbe a hó miatt. A zord időjárás nyáron is jellemző. Tipikusan 2900-3000 mm eső esik egy évben. Júniustól augusztusig a hőmérsékleti maximumok elérhetik a (+20 ºC, +26 ºC) hőmérsékleti intervallumot is.

További infók

WikiLoc túraútvonalak, letölthető formában telefonra, GPS készülékre.

Állítólag 2019-ben nekilátnak az út kiépítésének a faluig, de szállásadóm elmondása szerint ezt már évtizedek óta ígérgetik. A helybéliek egy csoportja erősen ellenzi az út befejezését, mivel féltve érzik egzisztenciájukat. Ameddig az út kiépül, Skoderből bármely szálloda meg tudja szervezni, hogy fejenként 10 EUR-ért elvigyenek Thethbe.

Theth nevezetességei közé tartozik a Grunas (30 m) és a Gjeçaj (24 m) vízesések, amelyek könnyű túrával elérhetőek Theth központjából (körülbelül 6 km). Picit tovább sétálva, a Thethi nemzeti park déli részén a Grunas kanyon található, amely 2 km hosszú. Szélessége a 2-3 m-es szakaszoktól a 30-40 m szélességig terjed. A kanyon egy kiváló kenupálya, amelyet helyi túravezető fogadásával ajánlott meglátogatni. A kanyont elhagyva, Theth központjától körülbelül 12 km-re található Thethi „Kék Szeme” ahova mi már nem jutottunk el, mert a készülő eső miatt visszafordultunk és szerencsére megúsztuk szárazon…

Thethből vissza Shkoderbe a megszokott úton juthatunk vissza. Amennyiben nincs saját járművünk, szállásadónk hív számunkra egy helyi srácot, aki fejenként 10 EUR-ért visszavisz Shkoderi szállásunkra. Természetesen a másik lehetőség folytatni az utat, gyalog átsétálva Valbonába, ahonnan a Komani tavon keresztül visszajuthatunk Shkoderbe. Valbonából a transzfer Shkoderbe 15 EUR-ba kerül és ez magában foglalja a minibusz árát és a kompjegyet is (csomagban megvásárolható Valbonában).