Grúzia

2020.03.08

A Kaukázus már a 19. század óta a magyar utazók és hegymászók kedvelt célpontjának számít. Az őshaza és nyelvészeti tanulmányok kutatójaként Ógyalai Besse János 1829. áprilisában indult a Kaukázusba, csatlakozva a szintén magyar származású Emánuel György gróf, orosz lovassági tábornok Elbruszra vezetett expedíciójához. 1829 – 1830-as kaukázusi útjának tapasztalatait a Tudományos Gyűjtemény hasábjain közölte. Annak ellenére, hogy őshazakeresési próbálkozásai sikertelennek bizonyultak, a Kaukázus tájairól és az ott élő népszokásokról közölt írásai szerepet játszottak abban, hogy a világ megismerhesse ezt a gyönyörű országot.

A Kaukázus kutatásának hazai úttörőjének Marosdécsei Déchy Mór utazó és geográfus számít, aki 1884-ben indult először a Kaukázusba és is sikerült feljutnia az Elbruszra is. 1884 és 1902 között összesen hét expedíciót szervezett, utazásai során bejárta a hegységrendszer minden jelentős területét. Zichy Jenő gróf három expedíciójának eredményeiből hat kötet született magyar és német nyelven, melyekben bemutatásra került az ott élő népek élete és múltja is.

A Kaukázus Svájcának nevezett Grúzia (hivatalos nevén Georgia) természeti és kulturális értékeit ma még egyszerűbb felfedezni, köszönhetően a Budapest-Kutaiszi útvonalon közlekedő WizzAir repülőjáratnak is. Ahogy a múlt századok utazói, úgy a mai Grúziába utazók is megtapasztalhatják a világhírű grúz vendégszeretetet. A grúzok úgy tartják, hogy a vendég „Isten küldötte”. A grúz vendéglátáshoz szorosan kapcsolódik a fejedelmi grúz konyha és a hatezer éves borkultúra. A grúz szuprának (rituális lakomának) nincs párja a világon. Vezetője a tamada, aki a pohárköszöntőket mondja és gondoskodik arról, hogy minden vendég jól érezze magát.

A gasztronómia mennyországaként számontartott Grúziában azonban a természeti kincsekben és értékekben gazdag vidék is felfedezésre vár rendkívül gazdag domborzatával. A 70.000 km2 területű országban a tengerparttól a hóval fedett magashegységekig minden megtalálható. A természeti szépségek mellett Grúzia építészetéről is híres. Az ezeréves kőtornyoktól a középkori templomokon át Tbiliszi és Batumi high-tech építészetéig rengeteg felfedezni való várja az utazót. Ez a pici ország annyira gazdag látnivalókban is, hogy egyetlen út során nehéz felfedezni és megismerni. Tavalyi év folyamán kétszer, idén tavasszal még egyszer felkerestem az országot. Első utam sorány Nyugat-Grúziával ismerkedtem a Budget Georgia egy hetes útján. A következő utakon autót bérelve ismerkedtünk az országgal. Sajnos az idén júniusra tervezett utam a koronavírus-járvány miatt valószínűleg el fog maradni, de amint lehetőségem adódik, egy későbbi alkalommal tervezem újból felkeresni az országot.