Batumi

2019.04.17

Batumi 150.000 lakosával Grúzia harmadik legnagyobb városa, Adzsara régió fővárosa, a Fekete tenger partján. A város nyáron kedvelt úticél a nyolc kilométeres tengerparti sétánya, a Batumi Boulevard miatt, amely mellett a közelmúltban néhol homokos, de legtöbb helyen köves strandokat alakítottak ki.

A sétány mentén Batumi modern épületei sorakoznak. Ugyancsak itt kapott helyet a 2010-ben készült Ali és Nino forgó szobra, amely egy azeri férfi és egy grúz nő tiltott szerelméről szól. A szobortól nem messze a grúz ABC-nek állít emléket a 130 méter magas ABC torony. A különleges grúz ABC időszámításunk előtti harmadik században keletkezett. A szerkezet DNS-t modellez. A kettős spirálminta a grúz ábécé 33, egyenként 4 méter magas betűjét tartja.

Batumi központjában, az Európa téren századfordulós épületek közé stílusban igazodó új épületeket építettek. A tér fölé emelkedik Médeának, a görög mitológia papnőjének szobra. Az óváros szűk, macskaköves utcákkal, néhol romos, néhol szépen rendbehozott épületekkel várja látogatóit.

A város nagy jelentőségét forgalmas tengeri kikötőjének köszönheti. A jól kiépített tengerpartnak köszönhetően a turizmus is jelentős. A városban több kaszinó is működik. A grúzok kedvenc mondása szerint Batumi az új Fekete tengeri Las Vegas. Az óriáskerékre 5 lari a beugró.

Ottjártamkor nyitotta meg a Budget Georgia új irodáját Batumiban. Mi voltunk az első vendégeik, miközben még száradt a festék a falon. A városnézést követően Mirveti közelében ebédeltünk és felkerestük a közeli vízesést is. A vízeséstől nem messze egy 13. századi híd is található.

Ha Batumiban járunk, feltétlenül kóstoljuk meg az adzsarai hachapurit, Grúzia tengerparti régiójának sajtoskenyér-specialitását, amely hajószerű alakú, közepén sajttal és friss tojással tálalva.

A tenger közelsége miatt a régió nagyon csapadékos. Nyáron azonban kiváló strandidő szokott lenni. Ottjártamkor áprilisban valósággal vízszintesen esett az eső - ezért az itt szereplő fotók egy részét kedves ismerősömtől, Katjától, valamint Gigától kaptam.