Borzsomi, a grúz Karlovy Vary

2019.04.22

Borzsomi (Borjomi) Grúzia egyik leghíresebb üdülőhelye. Hírnevét két dolognak köszönheti: az ásványvízeinek és a gyógyvizes medencéinek. A Borjomi ásványvíz, mely Sztálin kedvenc ásványvize volt, természetes módon, a szénsav segítségével tör a felszínre 8-10 km mélyről. A borjomi ásványvíz a föld mélyén nem hűl le, melegen érkezik a felszínre.

A városi park bejáratával szemben található a fotóművészetnek állított emlékmű. Ez egy fontos referenciapont és találkahely is egyben.

A városi park része a Borjomi-Kharagauli Nemzeti Parknak. Bejáratánál jegyet kell váltani, ami szerencsére nem kerül sokba (1 Lari volt 2019-ben). A parkban sétálva számos forrást találunk, amelyek vizét meg is kóstolhatjuk.

Prometheus emlékmű Tbilisziben készült 2007-ben, de a város lakóinak nem tetszett, ezért száműzték. Borjomi azonban tárt karokkal fogadta és parkjában helyezte el.

A park területén három, ásványvizes medence is található, amelyek vize állítólag gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek. A park bejárata mellől indul egy lanovka, amely a közeli hegycsúcsra repít.

A városkában számos szanatóriumot is találunk.