Mcheta, Szvetichoveli-székesegyház

2019.04.21

Húsvét vasárnapja volt otthon, az ortodoxok ma ünnepelték a Virágvasárnapot. Az áprilisi időjárás továbbra sem volt túl kegyes velünk, esett az eső és elég hideg volt, amikor reggel Kutaisziből Tbiliszibe indultunk. Útközben, mielőtt az autópályához érnénk, finom, mazsolás kenyeret vásárolhatunk számtalan útszéli bódénál. Érdemes megállni – nem lehet betelni a frissen sült, gyümölcsös kenyérrel!

Tbiliszi előtt körülbelül 20 km-rel érdemes letérni az autópályáról és megnézni az Aragvi és a Mtkvari folyók találkozásánál található Mchetát – Grúzia egyik legrégebbi városát, mely az i.e. 3. és i. e. 5. század között az Ibéria Királyság fővárosa volt. Itt vették fel a grúzok kereszténységet 317-ben. A Szent Városnak kikiáltott vallási központ a grúz királyok koronázó és temetkező városa volt.

A város két híres műemléke, a 11. században épült Szvetichoveli-székesegyház és a városka fölé magasodó dombon található 6. századi Dzsvari-kolostor, melyeket 1994-ben felvettek az UNESCO világörökségi listájára, majd 2009-ben felkerültek a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is.

A Szvetichoveli-székesegyház ma is látható épülete egy 4. századi kolostor helyén épült 1010 és 1029 között. Évszázadokon keresztül a grúziai egyház fő temploma és a királyok temetkezési helyeként szolgált. A székesegyház rengeteg középkori freskót őrzött, de 1830-ban az oroszok nagy részüket lekaparták. A ma látható freskók és ortodox ikonok nem eredetiek.

A katedrális egy hatalmas udvar közepén áll, katonai célokra tervezett magas kőfallal és tornyokkal körülvéve, amelyek a 18. században épültek. A falon nyolc őrtorony található – hat hengeres és két négyzet alapú. Az udvar délnyugati részén találhatók a palota maradványai és a kapu feletti 11. századi kétszintes torony.