Rabati

2019.04.22

Akhaltsikhe városkában, közel a török-örmény-grúz hármashatár-ponthoz, magasan a városka fölött áll a Rabati erőd, melynek története a 12. századra nyúlik vissza: ekkor építették, a Fekete-tengeri selyemút védelmére. Már a 9. századból állt itt egy erőd, eredeti nevén Lomisa (Lomsia), amely grúz nyelvből fordítva „oroszlán”-t jelent. A 12. század végén Lomisát átnevezték „Akhal-tsikhe”-re, amelyet szó szerint „új erőd”-öt jelent. A modern „Rabati” neve zsidó/arab származású és erődített helyet jelent. Rabati név kezdetben az erődítmény kereskedelmi negyedét jelölte, ahol korábban elsősorban zsidó kereskedők és kézművesek éltek, azonban a név fokozatosan átragadt az egész erődre.

A századok során rengeteg ostrom, harc és csata színtere volt, többször cserélt gazdát, így a különböző kultúrák nyomot hagytak az erőd építészeti stílusában. A török időkben kiemelten fontos volt a vár, melyet felújítottak a közelmúltban.

A Rabati erőd rekonstrukcióját 2011 májusában kezdték el. A rekonstrukció során a váron kívül számos korábban megsemmisült vagy megrongálódott épületet is helyreállítottak. A projekt részeként megújult az Akhmediye mecset és a mecset minaretje, a medresze, a Jakeli vár, a fürdők és a fellegvár, valamint a várfalak és az ortodox templom is. A Potskhovi folyóhoz vezető alagútat szintén helyreállították.