Sighnaghi

2019.09.04

Reggel elindultunk Tbilisziből bérautónkkal a David Gareja Kolostorhoz, amelyet jelöltek az UNESCO világörökség-listájára is. A Google Maps ajánlása alapján Rusztavi felé indultunk, ami nagy hiba volt. Rusztavit elhagyva vége az aszfaltnak (de ahol még tart, ott is hatalmas kátyúk vannak), ezért az út feladására kényszerültünk.

Elindultunk a másik lehetséges úton, az S5 és a 8172 út kombinációjával, amerre a Google nem enged utat tervezni, de ez az út sem volt túl jó állapotban, így végleg feladtuk.

Visszamentünk az S5 útra és a Kakheti régió központjának számító Sighnaghiba mentünk tovább.

Sighnaghi piciny mérete ellenére népszerű idegenforgalmi központ, tekintettel arra, hogy Grúzia szőlőtermesztő vidékének szívében található. A festői táj picit hasonlít a toszkán vidékre. A magas dombon található Signagiból belátni az Alazani-völgyet, háttérben a Kaukázus hegycsúcsaival.

A Bodbe-ben található Szent Nino kolostor a bodbei püspökök székhelye, mindössze 2 kilométerre Sighnaghi városától. Az eredetileg a 9. században épült épületet jelentősen átalakították a 17. században. A kolostor ma már apátságként működik, és Grúzia egyik fő zarándokhelye.