Tbiliszi

2019.04.21

Tbiliszi, a Kura (Mtkvari) folyó partján fekvő nagyváros Grúzia fővárosa, az ország kulturális, gazdasági és közlekedési központja. A főváros nevének eredete alapításának legendájához kapcsolódik. A Tbiliszi név a grúz Tpili-ből ered, ami meleget, meleg helyet jelent. A környéken manapság is számos hőforrás található. A látnivalók többsége a város központjában, a Kura folyó partján, illetve annak környékén található – ezért a város akár egy nap alatt is megnézhető.

Kutaiszi repteréről a Wizzair járatának érkezéséhez igazítják a Georgian Bus indulását több helyszínre is az országban. A buszjegyet meg lehet venni online is, de a reptéren is van irodájuk. Tbiliszi központjába közel 4 órás buszút végén a Tbiliszi főterére, a Szabadság térre érkezünk. A tér közepén áll a Szent György-oszlop, a teret pedig 19. és 20. századi épületek veszik körül. Szállodák, üzletek, bankok, múzeumok és a Turisztikai Központ épülete is itt található. A téren van metrómegálló is, amellyel a vonatpályaudvar is könnyen elérhető. A térről könnyen megközelíthetjük Tbiliszi óvárosát és számos nevezetességét.

A Narikala erődből kiváló panoráma nyílik a belvárosra, ahova lanovkával is fel lehet jutni a Kura folyón átívelő, üvegtetős Béke hídtól. A Narikala erőd délkeleti szomszédságában terül el az Abanotubani negyed, melyben ma is működő iszlám emlékek találhatók, többek között a Tbiliszi mecset, a Jumah mecset, illetve a török fürdő. Innen csupán pár perc séta a 22 méter magas Legvtakhevi vízesés. A várba az óvárosban található Betlehem utcából is fel lehet sétálni. A vár mögött található Tbiliszi botanikus kertje is.

Tbiliszi főutcája a Rustaveli Avenue. Az utca a Szabadság tértől indul és a Rustaveli metrómegállónál ér véget. Nevét a legnagyobb középkori grúz költőről, Shota Rustaveliről kapta. A mindig zsúfolt Rustaveli Avenue Tbiliszi egyik legnépszerűbb utcája, ahol egész nap pezseg az élet. A Rustaveli sugárút mentén található többek között a Kashveti templom, Grúzia Nemzeti Múzeuma, a Grúz Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Opera és Balettszínház, a Rustaveli Színház, a Modern Művészeti Múzeuma, a grúz parlament és a Legfelsőbb Bíróság épülete, a Viceroy palota és még sok érdekes épület. A Rustaveli metró közelében található standoknál festményeket, ékszereket és különféle ajándéktárgyakat lehet vásárolni.

A 6. századi Anchiskhati székesegyház a legrégebbi templom Tbilisziben – a Shavteli utcában található. Az óváros felől a Rike parkhoz a Béke gyaloghídon keresztül lehet eljutni. A park alakja madártávlatból Grúzia térképére hasonlít. A parkban található a lanovka állomása is, amely a várhoz visz fel. Mivel a kabinok alja is üvegezett, útközben felülről is megtekinthetjük a folyót és az óvárost is.

A vár mellett egy másik pont, ahonnan alaposan szemügyre vehető a város az a Metekhi utca és környéke. Csodálatos, felejthetetlen kilátás nyílik innen az Avlabari-sziklákra, az Európa-térre és a Metekhi-hídra, a Béke hídra és a folyóra, de rálátni az elnöki palotára is, mely könnyen felismerhető feltűnő, tojás alakú üvegkupolájáról. Emellett csodálatos kilátás nyílik az óvárosra és a Narikala-erődre is.

A Metekhi-templomtól keletre található régi, a Kura-folyóra néző házakat egy borkóstolóval egybekötött hajókázás során is érdemes megnézni. Különösen szép ez sötétedés után, amikor kivilágítják a Metekhi-templomot, Gogasali király lovasszobrát és a Narikala-erődöt.

A Kura folyó bal partja fölé emelkedő Elia dombon, az óváros közelében épült a Szentháromság-székesegyház, más néven a Sameba katedrális – a grúz ortodox egyház fő épülete. Az 1995 és 2004 között hagyományos grúz stílusban épült katedrális a világ harmadik legmagasabb kelet-ortodox katedrálisa. Összterülete alapján a világ egyik legnagyobb vallási épülete.

Építészei ötvözték a grúz egyházi építészetben uralkodó tradicionális stílusokat a bizánci jegyekkel. Nem szabad elfelejteni, hogy Grúzia fővárosa a nevét a termálvizeiről kapta. Ennek manapság is nagy jelentősége van. Egy Tbilisziben tett látogatás nem lenne teljes egy kis dagonyázás nélkül a város valamelyik kénes fürdőjében.