Hosziosz Lukasz-kolostor

2019.05.12


A Hosziosz Lukasz-kolostor egyike a Görögországban található tizennyolc UNESCO Világörökség helyszínnek. 1990-ben került fel a világörökségi listára, mint a közép bizánci építészet egyik legfontosabb fennmaradt alkotása.

Görögország egyik leghíresebb kolostoregyüttese Delphitől 35 kilométerre, az ókori Sztirisz falu közelében található. Athénból Delphibe autózva érdemes egy kitérőt tenni és megcsodálni a gyönyörű, mozaikokkal díszített kupolás templomokat és a mandulafa-ligetekkel körülvett bizánci kolostoregyüttes többi épületét. Aráhova városa közelében kell elhagyni a főutat, Distomο és Stýri falu felé fordulva. Az út a Földközi-tenger egyik leglátványosabb műemlékegyütteséhez vezet, amely a főúttól mintegy 9 km-re, a Helikon hegység nyugati lejtőjén, az ősi Steirion akropolisza alatt található. Az épületek valóságos építészeti remekművek, amelyek rendkívüli mozaikoknak és művészeti alkotások adnak otthont.

A sztiriszi Hosziosz Lukasz-templom a X. századi templomépítészet szerkezet és díszítés szempontjából egyik leggazdagabb alkotása. E történelmi és művészettörténeti szempontból is jelentős épületegyüttes eredete a mai napig nem tisztázott. Az általános vélekedés szerint a kolostor díszítményei 1080 és 1100 között készültek. Az egyik elmélet szerint a kolostort II. Rómanosz bizánci császár utasítására alapították és a templom 846 és 955 között épült meg. Más elméletek szerint egy bizonyos Philothéosz apát lehetett az alapító 1011 és 1022 között, de a dátum is vita tárgya. Bővebben

Mielőtt elhagynád a kolostoregyüttest, ne felejtsd el betérni a Katholikon alatt található kriptába. Itt nincsenek mozaikok, mint a templomokban, de a festmények és tárgyai hasonlóak – bár a stílus más – hangulatosabb és kifejezőbb, egyértelműen bizonyítva a bizánci művészet gazdagságát és sokszínűségét.