Meteorák

2019.05.09


A Meteorák (görögül „levegőben lebegők”) Görögország leglátogatottabb nevezetességei közé tartoznak. 1988-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára. A terület az UNESCO világörökségi lista több feltételének is megfelel, ezért vegyes típusú védett területté nyilvánították.

A Meteora kolostorok néhány négyzetkilométert lefedő területen, Közép-Görögországban, Thesszália északnyugati részén, Hasia északkeleti részén és Pindos nyugati részén helyezkednek el – mintegy három óra autóútra Thessalonikitől délre és körülbelül négy óra autóútra Athéntól északra. A sziklák lábánál 2 település is található, Kastraki falu és Kalambaka városa. A védett terület magába foglalja Kastraki települését is.

A Meteorák területe egyrészt egyedülálló természeti képződményekkel, másrészt az „ősi” ortodox kereszténység sajátos (bizánci) építészeti és művészeti hagyatékával rendelkezik. A környék sajátosságai közé tartoznak az óriási torony alakú sziklák, melyek egyenként 100–150 m magasak is lehetnek. A Meteorák átlagos tengerszint feletti magassága 300 m, de helyenként akár 1000 méterig is magasodhatnak. Egy monda szerint a magányosságra vágyó szerzetesek a legmagasabbra szálló madár, egy sas fészke mellé építették az első kolostort. A sas lábára egy kötelet kötöttek – így tudták meg, hol van a fészke.

A Meteorák vidéke Görögország második legnagyobb kolostor-komplexuma, az ortodox kereszténység egyik fellegvára. A szerzetesek először a sziklatornyok barlangjaiban éltek. Egy Barnabas nevű remete 950-970 körül alapította meg a Szentlélekről elnevezett első kolostort. A kolostorélet fénykora a XV.-XVI. század időszakára tehető, amikor 24 kolostor működött itt. Napjainkban azonban már csak hat aktív, sziklaoszlopokra települt kolostor létezik:

Metamorphoseos-kolostor
Varlaam-kolostor
Agia Triada (Szentháromság-kolostor)
Agios Nikolaos Anapafsas-kolostor
Agios Stefanos-kolostor
Roussanou-kolostor

Bővebben

Az egyes kolostorok a hét más és más napján tartanak zárva. Nyitvatartási idejük is változik a nyári és téli időszakban. Utazás tervezésekor érdemes ezzel számolni.

A kolostorok jó minőségű aszfaltos úton, autóval is megközelíthetőek. Minden kolostor mellett találni korlátozott számú parkolót is. Azonban a kolostorok bejárhatóak gyalogosan is. A túrát kedvelőknek az alábbi útvonalat javasolom, amely 8-9 órás túrázással könnyen bejárható. A túrát a javasolt útvonal mentén bárhonnan el lehet kezdeni, de érdemes Kastraki felső részéről, az Agios Antonios kolostor felé indulni, az Agios Gregorios romjai mellett. Az útvonal elhalad Agios Nikolaos Bantovas kolostor mellett. Visszatérve az útra, a következő állomás a Mennybemenetel temploma mellett halad tovább, majd a Szentháromság-kolostort érinti, ahonnan a Nagy Meteora-kolostor felé vezet tovább. Elhaladva a kolostor mellett, opcionálisan kitérőt tehetünk az Ypapati-kolostor felé is. Az útvonal mentén számos kilátópont van, ahonnan lélegzetelállító fotókat lehet lőni. A Kalampaka és Kastraki közötti távot busszal is meg lehet tenni. Az útvonal nincs rendesen jelölve, ezért érdemes letölteni mobilunkra a gpx tracket innen:

Wikiloc

Saját autóval közlekedőknek az alábbi útvonal ajánlott:

Wikiloc