A Plav-tó és Ali pasa forrása

2019.05.26

Montenegró keleti részén, a montenegrói-albán határ és Gusinje között (körülbelül 1 km-re délre Gusinjétől és 10 km-re a Plavi tótól), a Prokletije Nemzeti Park területén, az ún. Elátkozott hegység lábánál található Ali pasa gyógyhatású karsztforrása (Ali Pasini Izvori), a nemzeti park egyik jelentősebb látványossága. A karsztforrás sok apró forrásból áll, amelyek közvetlenül a talajból törnek elő, mintegy 300 négyzetméteren, hogy egyesülve alkossák meg a Vruja folyócskát, amely végül a Plavi-tóba ömlik. A források mellett található egy gyönyörű, régi kőmalom is.

Az idők során a forrásnak több neve volt. Mostani nevét Ali Pasha Shabanagaj oszmán kaymakamról (al-kormányzóról) kapta, aki Plav és Gusinje környékét irányította a 19. században.

Mi északról jövet, a Durmitor Nemzeti Park felől közelítettük meg a forrásokat, követve a Durmitor-gyűrű panorámaút nyomvonalát, de ide vezet Skoderből az SH20 út is, amely egy nagyon látványos, kanyargós út – sok motoros kedvence.

A Plav-tó (Plavsko jezero) a montenegrói Plav régió legnagyobb és legszebb tava, Montenegró északkeleti részén 906 m tengerszint feletti magasságban található. A Plav-tó felszíne 1.99 km2, északi-déli irányban 2160 méter hosszú. Körülbelül 10000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén keletkezett. Zöld, sziklás hegyek veszik körül, melyek ideálisak túrázáshoz. Rengeteg túraútvonal indul a városkából.

A Plav-tó kétségkívül a régió ökoturizmusának központja. Tiszta vize ideális nyáron úszásra, strandolásra, evezésre, búvárkodásra, sporthorgászatra. Télen a tó befagyott felülete hatalmas korcsolyapályává változik.