Cetinje

2017.07.05

Cetinje, Montenegró történelmi királyi fővárosa a Kotori-öböl fölé emelkedő Lovcen hegység délkeleti lejtőjén fekszik és Kotorból 25 hajtűkanyarból álló szerpentinen át közelíthető meg. A városka jelenleg is Montenegró másodlagos fővárosa és ortodox vallási központja. Itt található Montenegró elnökének hivatalos rezidenciája, a Kék Palota is. A városka nevét az egykor a cetinjei mezőn eredő Cetina búvópatakról kapta.

Cetinje híres kolostorát 1484-ben építtette Ivan Crnojevic, az országnak nevet adó Crnojevic feudális birtokos család egyik leszármazottja. A kolostor évszázadokon keresztül a montenegrói püspök-uralkodók, a vladikák székhelyéül és a hercegek rezidenciájaként is szolgált. Síremlékeik ma a kolostor épületének árkádos folyosóit díszítik.

A város 1885-től 1918-ig fejedelmi, majd királyi székhely volt. A régi erőd hegye, az Orlov-Krs alatti kormányzónegyedben találhatók a város műemlék-épületei és az 1450-ben épített Vlaška crkva – a királyi palota – mely ma múzeumként működik.

A Vlaška-templomban a montenegrói emigránsok tiszteletére állítottak emlékművet, akik az I. Világháború idején Amerikából tértek volna vissza hajóval, hogy megvédjék hazájukat, de hajójuk elsüllyedt az albán partoknál. A Vlaška-templom érdekessége, hogy kerítését az 1876. évi háborúban zsákmányolt török puskák csöveiből készítették.