Durmitor Nemzeti Park

2019.05.24

A Durmitor Nemzeti Park Montenegró északi részén, a Bosznia-Hercegovinával közös határhoz közel található. A Tara, Draga és Sušica folyók kanyonjai által határolt 390 km² terület 1952 óta nemzeti park, 1980 óta pedig világörökségünk részeként az UNESCO védelme alá tartozik. A nemzeti park területén található Montenegró legmagasabb csúcsa is, a Bobotov Kuk (2523 m).

A régió központjának számító Žabljak téli sportcentrum – decembertől márciusig a síelők birodalma, de nyáron is sokan választják túrák kiindulópontjaként kitűnő infrastruktúrája miatt.

A Savin Kuk 2313 méteres csúcsa közelébe röpítő felvonó autóval Žabljakból nagyjából 20 perc – azonban május végén, ottjártunkkor még zárva volt, köszönhetően a késői hónak. A felvonó üzemeltetői nem is emlékeztek olyan évre, amikor ilyen későig zárva kellett maradjanak. A nyeregben maradt mély hó miatt eltanácsoltak minket, hogy gyalog nekivágjunk a felvonópálya mellett futó ösvénynek.

Žabljak mellett található a festői fekvésű Fekete-tó (Crno jezero), amely két külön medencéből áll, de tavasszal vagy csapadékos időszak után ezek egy tófelületet alkotnak. A tó körül könnyű túrát tettünk a hűs fenyvesek árnyékában.

A Tara kanyonja helyenként 1300 méter mélységű szurdokában a vízi sportok kedvelői rafting túrára indulhatnak a folyó vad hullámain. A kanyon fölött több, különböző hosszúságú zipline-pálya várja az érdeklődőket.

A Mihály arkangyal kolostor (Manastir Svetog Arhangela Mihajla) egy kis kolostor, amely a Tara folyó kanyonjánál található, nem messze a híres hídtól. Érdemes oda átsétálni, ha az idő engedi.

A Durmitor déli felén, az 1907 méter magas Sedlo hágón keresztül vezet a Durmitor-gyűrű panorámaút (Durmitorski prsten). Aki ellátogat a térségbe, semmiképp sem hagyja ki! Mi csak a 32 kilométeres Žabljak – Nedajno szakaszt autóztunk végig, mert erősen esni kezdett az eső, ami végül havazásba váltott, ezért visszaautóztunk žabljaki szállásunkra.