Ulcinj

2017.07.05

Ulcinj Montenegró legdélebbi part menti települése. Szép történelmi óvárosa mellett a város legnagyobb vonzereje a város déli határában fekvő 12 kilométer hosszú homokos strandja.

Ulcinj már a bronzkortól lakott volt. Írásos források szerint a várost a görögök alapították és vették körül hatalmas falakkal. 163-ban a rómaiak elfoglalták a várost és Olcinium néven vált a birodalom részévé. A Római Birodalom kettészakadása után Ulcinj a Kelet-Római Birodalomhoz, majd a Bizánci Birodalomhoz került. A 15. században a Velencei Köztársaság része lett, majd 1571-ben a Oszmán Birodalom kebelezi be. 1878-ban a berlini szerződés értelmében Ulcinj visszakerült Montenegróhoz.

A városka legfontosabb látnivalója az óváros keleti részén található erődítmény, a Citadella, ahonnan rálátunk a strandra és az óvárosra. Szintén az óváros keleti részén található a Velencei Palota, a velencei uralkodó helyi megbízottjának egykori lakhelye, majd a későbbiekben a törvényszék épülete. A 13. századi Maria templomot a 15. században mecsetté alakítottak. Ma múzeumként üzemel. A 13. században épült püspöki palotában ma a Néprajzi Múzeum működik.