Aït Benhaddou

2018.06.12

Taroudanti akklimatizációs napunk után elindultunk keletre. Következő szállásunk Ouarzazate városában volt, ahol két éjszakát terveztünk eltölteni. 12.-én reggel korán indultunk, mivel a Google Maps négy és fél órát jósolt a mintegy 300 km-es útra. Az N10-es úton terveztünk végigmenni, ami elég jól járhatónak bizonyult. Útközben elég sokszor megálltunk fotózni, mert nagyon tetszett a táj. Mind a négyen először jártunk Marokkóban, ezért minden új volt számunkra. Engem a táj nagyon emlékeztetett az iráni utazásomkor látottakra.

Ouarzazate egy körülbelül 60.000 lakost számláló, nyugis kisváros. Nevezetessége az Atlas Studios, ahol számos filmet forgattak már, többek között egyik kedvencemet, az Asterix & Obelix filmet. A stúdió a városközponttól körülbelül 4km-re található, a Marrakesh felé vezető út mellett, de mi nem látogattuk meg. Ouarzazate jó bázisnak bizonyult Aït Benhaddou meglátogatásához.

Aït Benhaddou egy erődített falu, vagy kszár, 32 km-re Ouarzazatetól, kis kitérőre az N10-es országúttól, az Ounila völgy végénél. Hajdanában a Ben Haddou berber klán központja volt, akik a XI.-XII. században ellenőrzésük alatt tartották a Szaharán keresztül vezető, Ouarzazatenál kereszteződő karavánutakat. Picivel később, a XII.-XVI. század között épült a ma is látható kszár, amely lakosainak számát körülbelül ezer főre becsülték. A kszár falai közé ablaktalan vályogtornyok épültek, amelynek alsó szintjein istállók és raktárak voltak, a felsőbb szintjei pedig lakásként szolgáltak. A tornyok zárt udvarokat ellenőriztek. Régi berber szokás szerint a faluban nem volt minaret.

Az Ounila völgyben épült kszár fölött, a domb tetején egy XVII. századi erőd romjai láthatók. A kszárban manapság már csak négy család él, akik megpróbálják karban tartani portáikat és azokat a turistáknak 10 dirham (1 USD) belépti díjért hajlandóak megmutatni. A folyó felöl, a hídon átkelve nem kell fizetni a bejutásért. A jegyszedés nem hivatalos tevékenység bizonyos családok részéről... A kszár 2009 óta UNESCO világörökség része.

Másnap a Draa völgyét látogattuk meg.