Essaouira – Esz-Szavíra, Mogador

2018.06.18

A legendák szerint i. e. 814-ben a karthágóiak egy kikötőt alapítottak az Atlanti óceán partján Szavíra névvel. Szavíra 176 km-re nyugatra található Marrakesh városától, ahol előző este megszálltunk. Tőle délre 173 km-re található Agadir, 360km-re északra pedig Casablanca, Marokkó legnagyobb városa.

Hanno – görögösen Hannón – karthágói utazó, író az i. e. 5. században bázisának használta és egy kereskedőügynökséget hozott itt létre. Az első írásos nyomok alapján a kikötő lakói berber nyelvet beszéltek.

A passzátszelektől védett, ivóvízben gazdag kikötőhelyet később századokig előőrsként használták az Egyenlítő és a Zöld Foki Szigetek expedícióihoz.

A harmadik pun háború után, melyben a Római Köztársaság véget vetett Karthágó fennállásának, i. e. 146-ban a terület római fennhatóság alá került.

A középkorban portugál tengerészek felfigyelve az öböl természetes adottságaira elfoglalták a kikötőhelyet és Mogadornak nevezték el valószínűen az itt eltemetett muszlim szent, Sidi Mogdoul neve nyomán. Dom Manuel, vagy I. Manuel portugál király 1508-ban elrendeli egy erőd felépítését, melyet Castelo Real de Mogadornak neveznek el.

A környéken élő berber és arab hadurak később időszakosan el-elfoglalták a várat. Mohammed Ben Abdellah al-Khatib marokkói szultán a 18. században teljesen lebonttatta a régi portugál erődöt és megépíttette Szavírát a ma látható formájában. Célja az volt, hogy egy virágzó kikötővárost hozzon létre a lehető legközelebb Marrakesh városához. A francia építész, Thédore Cornut tervei alapján épült város annyira jól sikerült, hogy elismerésképpen a szultán az új városnak az asz-Szavíra nevet adta, ami szó szerint azt jelenti, hogy jól tervezett.

A város fő látványosságai az 1506-ból fennmaradt erőd, a medina (óváros) és a medinát körülvevő városfal, a kikötő kékre festett bárkáival, valamint a medinán belül a régi zsidónegyed, a Mellah, és közvetlenül a városfal mellett álló keresztény temető.

A kikötőben rengeteg kék halászcsónakot találunk. A frissen fogott halat a kikötő mellett levő halpiacon akár meg is süttethetjük és jót lakomázhatunk belőle.

A fél napos városnézést követően folytattuk utunkat Délre, következő állomásunk, Agadir felé, a tengerparti úton.