Volubilis

2018.10.06


A reggeli elfogyasztása után indultunk el szálláshelyünkről, Moulay Yacoub fürdővárosból, hogy felkeressük Volubilis romvárost. Az N4-es főúton indultunk el és egy fotószünetet tartottunk az 1990-ben épült Sidi Chahed gátnál. A gát igen jelentős építmény: 170 millió köbméter tartalék ivóvízzel képes ellátni szükség esetén Meknes városát.

1997-től az UNESCO világörökségként nyilvántartott Volubilist, a római romvárost Mauritania vagy Mauretania (az ősi Maghreb) fővárosának tartották. Mauretania i. sz. 44-ben lett a Római Birodalom provinciája. Ekkor Claudius császár két tartományra osztotta. Mauretania Tingitana Tingis fővárossal (a mai Tangier) a mai Marokkó északi tartományait foglalta magába. Volubilis, a tartomány legnagyobb városa a déli határ közelében feküdt.

Az első és második században Volubilis lakossága körülbelül 20000 fő lehetett. A bíborfesték, az olívaolaj és a faanyagok exportja a provincia gazdasági központjává emelte a várost. A provincia 429-ig maradt a Római Birodalom része, amikor a germán vandálok meghódították és megalapították a vandál királyságot. 533-ban I. Justinianus császár visszahódítja és a Kelet-római birodalomhoz csatolja. A bizánciak a 7. századig maradnak a térségben, amikor az arab hódítás következtében távozásra kényszerülnek. A jelentős kereskedelmi központ és gabona elosztóhely lakói nem hagyták el a várost a rómaiak távozása után sem és a város nagyjából abban a formában őrződött meg, mint ahogyan a római időkben létezett. Később, a 11. századig lassan elnéptelenedik a város. Az 1755-ös földrengés is súlyosan megrongálta.

A kegyelemdöfést Meknes királyi város közelsége és rohamos fejlődése okozta. A fejlődő Meknesnek szüksége volt építőanyagra, amit a környéken lakók Volubilisból hordtak el. Végül a várost a 18. században teljesen lerombolják és a faragott kövek egy részét a Moulay Ismail paloták építéséhez használták fel.

A városban az ásatások a 19. század végén kezdődtek el. Mára már a városközpontot, a római főutcát és a legfontosabb középületeket rekonstruálták. A város fórumán ma megtekinthető a bazilika és a Capitoliumi templom. A főutca végében álló Caracalla diadalívet 1930-1934 között rekonstruálták francia régészek.

A magánépületek egy részében talált mozaikok jórészt a helyszínen megtekinthetők, azonban a jelentősebb régészeti leletek a Rabati Régészeti Múzeumban lettek kiállítva.

Volubilisban tett látogatásunk után felkerestük Mekneszt, a közeli királyi várost.