Bagan

2015.12.25


Bagan (Pagan), a Pagan Királyság egykori fővárosa az Irrawaddy folyó keleti partján, Mandalaytól mintegy 180 km-re Dél-Nyugatra található. Mandalayból induló „express” hajónk mintegy 9 óra alatt tette meg ezt a távot.

A várost a 2. században alapították, de virágkorát csak a 9. század után érte el, amikor a Pagan Királyság fővárosává vált. Az ősi Burma fővárosi státuszát 1044 és 1287 között ellátó város egyben az ország politikai, kulturális és gazdasági központja is volt. Kubiláj mongol nagykán 1277-ben megtámadta és kifosztotta a királyságot, amely az 1301-ig tartó folyamatos mongol támadások következtében erősen meggyengült és hanyatlásnak indult. Bagan fővárosi státusza hivatalosan 1277 decemberében szűnt meg, amikor Myinsaing, Mekkhaya és Pinle átvette a feldarabolódott Pagan Királyság fővárosi szerepét.

A 11. században vált államvallássá a királyságban a Théraváda, a buddhizmus egyik ága, amelyben a páli kánon tanításait használják. A virágzó kereskedelemnek is köszönhetően a Pagan Királyságban, de különösen Bagan környékén számos templom és pagoda épült. Egyedül a Bagan fennsíkon több, mint 13000 templom és pagoda épült a 11. és 13. század között, amelyből több, mint 2200 a mai napig áll. A romokat is figyelembe véve azonban számuk meghaladja a 4000 építményt.

A 13. és 20. század között Bagan megtartotta vallási központ jellegét és Burma egyik legjelentősebb zarándokhelyeként élt tovább. Ebben az időszakban már csak néhány száz új templom és pagoda épült. A földrengések a legtöbb templomot erősen megrongálták és ezeket csak részben újították fel. A 42 négyzetkilométeres Bagan Régészeti Körzet területén található építmények 3 napra szóló 25 EUR-os jegy megváltása mellett látogathatók. 2017 óta tilos a templomok megmászása, de a templomok belseje és pagodák közötti terület szabadon bejárható. Annak ellenére, hogy minden egyes építménynek megvan a maga története és felfedezni hívogatnak, ha csak néhány napot tudunk a környéken tölteni, legjobb, ha maradunk az úton, amely a templomok között vezet. A legnagyobb szabadságot a bicikli vagy az e-bike bérlése adja, de nem megfizethetetlen összeg guide-ot fogadni, aki légkondis autóval körbevisz és megmutatja a legjelentősebb templomokat és pagodákat.

A templomok napfelkeltekor vagy naplementekor a legszebbek. Ha pénztárcánk engedi, érdemes befizetni egy hőlégballonos sétarepülésre napfelkeltekor.

Az alább felsorolt templomok a legjelentősebb építmények, amit semmiképp sem érdemes kihagyni. Azonban elég megterhelő lehet a folyamatos templomlátogatás. Időről időre érdemes letérni az útról és felkeresni egy eldugottabb kis templomocskát, ahonnan csendben szemlélődhetünk, távolabb az utazók hadától.

A Mon és Észak-indiai befolyást mutató építészeti stílusban épült Ananda templom Bagan egyik legismertebb és legszebb temploma. Egyike az első nagy templomoknak, melyet Baganban építettek a 11. században. A templom a Tharabar kapu közelében található, amely a régi Bagan egyetlen eredeti kapuja. A templom legfontosabb jellemzője az aranyozott sikhara, a torony tetejére épült torony. Az aranyozott sikharán tükröződő napsugarak kilométerekről láthatóak.

A Shwesandaw pagoda egy impozáns építmény, amely 100 méteres magasságával Bagan egyik legmagasabb pagodája. 1057-ben építette Anawrahta király, a Pagan Királyság alapítója. A Shwesandaw pagoda egy fehérre festett szimmetrikus szerkezet, amely egy harang alakú sztúpából áll, amely öt négyzetből álló teraszon helyezkedik el.

A pagoda öt teraszának sarkait Ganesha szobrok díszítették. Az elefántfejű a hindu isten Maha Peinne néven ismert Burmában. Ezért a pagoda Ganesh pagoda vagy a Maha Peinne pagoda néven is ismert a helyiek között.

A Shwezigon pagoda Bagan egyik legrégebbi és lenyűgözőbb műemléke. A sztúpa 1090-ben épült és azóta számos szentély és templom épült a komplexum keretein belül. Mivel a pagoda számos szent buddhista emléket rögzít, fontos burmai zarándokhely.

A Sulamani egy nagy, nagyon elegáns kétszintes szerkezet – a késői Bagan-korszakból. A templomot Narapatisithu király uralkodása alatt építették, amikor Bagan virágkorát élte. Hosszú uralkodása alatt épült a mai Bagan számos, jelentősebb műemléke. A templom északi verandáján található kő azt idézi, hogy Narapatisithu király egy kis rubint talált a helyszínen, ahol a Sulamani templom épült. Innen ered a templom neve – a „kis rubin”.

A Sulamani teteje egy sikhara, egy észak-indiai toronyszerkezet. Az Ananda templomtól eltérően a sikhara nem aranyozott. Azon felül a hti, egy esernyő alakú torony díszeleg.

A templom mindkét oldalán bejárati tornácok vannak. A keleti tornác, amely a főbejárat, a többiektől távolabb található. Ettől eltekintve a szerkezet szimmetrikus.

60 méteres magasságával a Thatbyinnyu pagoda Bagan egyik legmagasabb műemléke. A fenséges pagoda, amely a szomszédos templomok és pagodák fölé emelkedik, a Bagan síkság nagy részéről látható.

A korai időszakban épült egyszintes pagodák után (mint pl. a Shwezigon pagoda), a Thatbyinnyu az első kétszintes, Baganban épült épület. A Thatbyinnyu megépítése után Bagan építészeti stílusa tovább fejlődött. Ezt jól példázzák a Sulamani (1183), a Gawdawpalin (13. század eleji) és a Htilominlo (1211) templomok, amelyek mindegyike többszintes templom.

A Thatbyinnyu templom négyzet alapja körülbelül 58 méter hosszú. A stukkóval bevont tégla szerkezet alacsony alapra épült. Mind az első, mind a második emeleten három terasz található. Minden terasz sarkában van egy-egy kis sztúpa.

A nagy méretű templomok, mint az Ananda és a Sulamani, számos üvegezett terrakotta panellel díszített alapon és a teraszon állnak, amelyek Jataka meséit elevenítik meg. Bár több mint 500 plakett díszíti Thatbyinnyu templom teraszait, a Jataka plakkok valamilyen okból a Thatbyinnyuról hiányoznak.

A pagoda tetejét egy sikhara torony alkotja, amely rövidebb és kompaktabb, mint az Ananda templomé, és nem aranyozott. A sikhara tetején egy aranyozott hti, egy torony alakú díszítmény áll.

Részletes leírást a templomokról az alábbi oldalon is találunk: http://bagan.travelmyanmar.net/bagan-monuments.htm

Egy hét is kevés, hogy bejárjuk Bagan régészeti komplexumát. Sajnálatos módon burmai utunk itt véget ért és egy éjszakai VIP busszal visszatértünk Yangonba, ahonnan Bangkokon keresztül hazarepültünk.