Inle-tó

2015.12.23


Shan szövetségi államban, a Shan-fennsíkon, 880 m tengerszint feletti magasságban található Burma második legnagyobb tava, az Inle-tó, amely 22 km hosszú és átlagosan 11 km széles. Felülete közel 120 km2.

A tó országúton 660 km-re található Yangontól és mintegy 330 km-re Mandalaytól. Mindkét várossal jó a busz-összeköttetés. A tóhoz legközelebbi repülőtér Hehoban található, mintegy 35 km-re a tótól. Ide mind Yangonból, mind Mandalayból érkeznek és indulnak repülőjáratok. Hehoból a lassú vonattal is megközelíthető a tó, amit erősen ajánlok, amennyiben nem tudjuk vállalni a Thaziból vagy Kalawból történő vonatozást.

Az 1000-1500 méter magas hegyekkel körülvett, csodálatos természeti környezetben fekvő tó idegenforgalmi szempontból igen jelentős. A tó és közvetlen környezete 1985 óta madárrezervátum.

A tavon épített cölöpházakban, a tó körül található 17 faluban, valamint 4 nagyobb városban mintegy 70.000 Intha él vegyesen más Shan népcsoportokkal, többek között a Taungyo és a Pa-O (Taungthu) etnikumok képviselői vannak jelen nagyobb létszámban a tó körül. Legtöbbjük Buddhista. Egyszerű bambusz- és faházakban élnek és mezőgazdasággal, illetve halászattal foglalkoznak. Halásztechnikájukról lettek híresek: a férfiak lábukra erősített evezővel hajtják hosszú csónakjaikat, hogy két kezükkel kezelni tudják kúp alakú halászkosarukat. A tavon található sok úszó növény és hínár miatt alakult ki ez a technika. A csónak végében állva könnyebben észrevehetőek mind az akadályok, mind pedig a halrajok. A nők kizárólag ülve eveznek.

A halászaton kívül a víz felületén, főleg a tó nyugati oldalán kialakított úszó kertekben zöldségtermesztés, de legfőképpen paradicsom és rizs termesztése folyik. Bambuszcölöpökhöz erősített úszó szigeteket alakítanak ki, amelyeket a tó fenekéről kikapart termékeny talajjal töltenek fel. Az úszó ágyások a tó felszínével együtt emelkednek vagy süllyednek, ellenállva az árvizeknek. Idővel az itt felhasznált talaj leülepedik és megszilárdul, hozzájárulva a tó felületének csökkenéséhez és a tó mellett található vízi világ ökológiai rombolásához.

A tavon és a tó körül termelt zöldségek valamint a halak eladása az úszó piacon csónakokból zajlik, amely egyike a környék fő látványosságainak.

A tóra cölöpházak, néhol kisebb falvak épültek. Némelyik házikóban ezüstművesek szorgoskodnak. Az ezüstöt a közeli hegyekben bányásszák és a tóra épült bambuszműhelyekben dolgozzák fel.

A selyem feldolgozásának is hagyománya van. Textíliák azonban nem csak selyemből, hanem a tavon őshonos indiai lótuszból kinyert fonalból is készülnek. Az indiai lótusz Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos növényfaj. Hazánkban a Szegedi Tudományegyetem Botanikus Kertjében az 1950-es évektől él indiai lótusz. Virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma. Gyöktörzséből főzeléket is készítenek, tejnedvét pedig gyógyászati célokra is hasznosítják. A lótusz-szálakból egyedi kézműves termékek és ruhák készülnek. A turizmus terjedésének megvannak az árnyoldalai is. Kayah állam területéről, a kayan törzshöz tartozó „hosszú nyakú” hölgyek közül sokan turistalátványosságként élik mindennapjaikat az Inle-tónál, csecsebecséket árulva és turistákkal fotózkodva… Ők nem bennszülöttek a környéken, otthonaik Loikawtól délnyugatra, a Kayah-Karen hegyek között található.

A tó partja mentén buddhista templomok és sztúpák sorakoznak, amelyek közelében luxusszállodák épültek. Nyaung Shweben, néhány kilométerre északra az Inle-tótól azonban fellelhetőek megfizethető áru szállodák és a hátizsákos turisták is inkább itt szállnak meg. A legtöbb hajós túra is Nyaung Shweből indul, a Yone Gyi út nyugati oldalán található csónakkikötőből. Itt van lehetőség csónakost felfogadni, ha nem szeretnénk iroda által szervezett útra menni.

Ywama egy tipikus hagyományos Inle-tavi falvacska, amely úszó piacáról híres. Itt található számos kézműves műhely és a Phaung Daw Oo Pagoda, a Shan-állam egyik legjelentősebb szent helye is. Mivel itt összpontosul a turizmus jelentős része, időnként nagyon zsúfolt is lehet, ezért érdemes reggel korán ellátogatni oda.

Nampan falu körül a lebegő kerteket érdemes felkeresni. A falu cölöpökre épült házai között búvik meg a tó legöregebb pagodája, az Alodaw Pauk Pagoda. A faluban készül a cheroot, egy hagyományosan burmai és indiai szivar-fajta. A falutól északra található úszó kertekben a helyiek zöldségeket és virágokat termesztenek.

Maing Thauk a tó keleti partján fekvő falu, mely félig a szárazföldön, félig a tó fölé épült. A falu két részét egy hosszú fahíd köti össze egymással. Nyaung Shweből biciklivel is megközelíthető.

Indein (jelentése „sekély tó”) nevezetessége az ősi pagodaegyüttes, amelyet nemrég restauráltak. A Shwe Inn Thein Pagodák egy kisebb domb tetején vannak, ahova egy fedett feljáró vezet. Szorosan egymás mellett számos sztupa található, de innen a tóra is jó a kilátás.

Nga Hpe Kyaung kolostor a tavon található. A szerzetesek korábban macskákat idomítottak be, hogy finom falatokért cserébe karikákon ugorjanak keresztül. Azonban egy idő óta eltávolították onnan a macskákat, amelyeket a szerzetesek – elmondásuk szerint – csak a turisták kedvéért idomítottak be, de sokan nem tartották ezt etikusnak és ezért a macskákat végül elszállították onnan.

Kakku pagodák

A Kakku pagodakomplexum az Inle-tótól délkeletre található a Pa-Oh törzs területén. A Pa-Oh a Karen törzsek rokonai. A pagodákat nem egyszerű megközelíteni és kizárólag Pa-Oh idegenvezetővel lehetséges. Helyi irodák segítségét kell igénybe venni.

A pagodaegyüttes több, mint 2000 éves és egy négyzet alakú területen több, mint 2500 egymás közelébe épített sztupából áll. A pagodaegyüttes középpontjában egy 40 méter magas sztupa áll, amelyet alacsonyabb sztupák vesznek körbe. A sztupák téglából épültek és stukkókkal borították őket. A stukkókba Buddha alakokat és más szobrokat véstek. A legtöbb sztupa a 17. és 18. századból származik, de számos sztupát i.e. 3. századból származtatják. A legnagyobb pagodát vélhetően Alaungsithun, Bagan 12. században élt királya építtette.

A pagodakomplexumot Taunggyiban fogadott Pa-O idegenvezetővel lehet meglátogatni. Az idegenvezetők a törzs tagjai, akik az egyetemen tanulmányaikat végzik. A pagodakomplexum Taunggyiból körülbelül két órás autóúttal érhető el (az Inle-tótól +1 óra).