Mandalay

2015.12.26


Mandalay, Burma második legnagyobb városa és egykori királyi székhelye a mai napig Felső-Burma gazdasági és kulturális központja. A várost Mindon király, Burma utolsó előtti uralkodója alapította 1857 február 13.-án a Mandalay domb lábánál, az Iravádi (Irrawady, vagy hivatalosan Ayeyarwad folyó) keleti partján. Két évvel később vált a burmai királyság utolsó fővárosává, amikor az amarapurai királyi palota átköltöztetése befejeződött. A következő 26 évben Mandalay a Konbaung dinasztia királyi székhelye volt. Az angol gyarmati időben (1885 után) Mandalay megmaradt a burmai kultúra és a Buddhista tanítás központjának, azonban az angolok fővárosi rangjától megfosztották és a fővárost a 720 kilométerrel délebbre található Yangonba helyezték át. Négy év alatt, 1889-re megépült a Yangont Mandalay-jal összekötő vasútvonal és ez erősítette Mandalay kereskedelmi központi szerepét Felső-Burmában.

A japán hadsereg elfoglalta Burmát a II. Világháború idején és 1942 április 3.-án a japán királyi légierő szinte a földig bombázta a várost. A város házainak 2/3 része teljesen megsemmisült. A királyi palotát és a citadellát a japánok raktáraknak használták, ezért később azok a szövetségi hadsereg légitámadásában semmisültek meg. A palota (silány) replikája 1990-re készült el.

Az ország 1948-as függetlenedése után is megtartotta Mandalay fő gazdasági, kulturális és oktatási központ szerepét. 1990-ig Felső-Burma legjelentősebb egyetemi városa is volt.

Ahhoz, hogy szemügyre vegyük Mandalay terjeszkedését, érdemes megmászni naplementekor a 230 méter magas Mandalay dombot, amely meredeken emelkedik ki a lapos fennsíkból. A déli oldalon fedett lépcsőház vezet fel, ahol helyenként mezítláb kell menni, mivel számos templomon és pagodán halad át. Több lépcsősor vezet fel a dombra, de a déli oldalon levőkről látványosabb a város. A déli oldalon két lépcsősor indul felfelé. A legkézenfekvőbb a két – félig oroszlán, félig sárkány őrző istenségek között kezdődő – 1729 lépcsőfokon elindulni. Van azonban egy alternatív délkeleti lépcsőház, amelyről érdekesebb a város látványa, de megerőltetőbb (meredek és néhol nagyon magas lépcsőfokok vannak).

Mandalay számos kolostorával és több, mint 700 pagodájával egyben Burma Buddhista központja is. A Mandalay domb lábánál található Kuthodaw Pagoda őrzi a hivatalos „Buddhista Bibliát”, a világ legnagyobb könyvét.

A Sandamuni pagoda a Kuthodaw pagodához hasonlít és számos karcsú, fehérre meszelt kiegészítő sztupája van. A Sandamuni Vas Buddhájáról ismert, amelyet Bodawpaya király építtetett 1802-ben.

Szintén a Mandalay domb lábánál található az 1857-ben épült Atumashi Kyaung kolostor – amely egyike volt Mindon király utolsó építési projektjeinek. A név jelentése: „összehasonlíthatatlan kolostor”. Atumashi jó példája a hagyományos burmai kolostorépítésnek.

A Shwenandaw kolostort 1878-ban építtette Thibaw Min király apja, Mindon Min király emlékére. Az épület eredetileg az Amarapura-i királyi palotának volt része, mielőtt Mandalaybe költöztették volna, ahol a Hmannan (Üvegpalota) északi részét és a királyi apartmanok részét képezte. Az épület gazdagon aranyozott és üvegmozaikokkal díszített.

Amarapura Mandalaytól 11 km-re délre található. 1783-ban Bodawpaya király uralkodása alatt a Konbaung-dinasztia fővárosává vált. Nevezetességei a Pahtodawgyi Pagoda, az U Bein-híd és a Taungthamani-tó, a Kyauktawgyi-pagoda, a Nagayon-pagoda, a Mahagandayone-kolostor.

In-wa, az Inwa Királyság hajdani központja ma egy kisváros Amarapurától délre. In-wa látványosságai közé tartozik a Nanmyint megfigyelőtorony, a Maha Aungmye Bonzan és a Bagaya kolostorok, valamint az Inwa híd az Iravádi folyó felett.

Sagaing – egykoron ősi főváros, 21 km-re délre fekszik Mandalaytól az Iravádi folyó mellett. A Bagan felé tartó hajókról jól szemügyre vehető, de egy külön látogatást is megér, mivel a Sagaing-hegyeken több mint 500 kolostor van, ahol mintegy 6000 szerzetes és apáca él. Főbb látványosságai a Soon U Ponya Shin Pagoda, a Kaung Hmudaw Pagoda (a Sri Lankában található Mahaceti Pagoda mása), illetve Ywahtaung-t, az ezüstművesek céhének otthont adó falvat is érdemes meglátogatni.

Mandalayt egy luxushajón kellett volna elhagynunk, azonban meghibásodott és helyette egy másik hajóra tettek át minket, azon utaztunk tovább Baganba. Ez is gyors hajó volt, de megmondom őszintén, hogy sokkal érdekesebb hajóútra számítottam… Leszámítva az első 20 kilométert Mandalay környékén, nem igazán volt látványos a táj. Ezért is azt gondolom, hogy nem érdemes egy napot eltölteni hajózással. A VIP busz sokkal gyorsabb és kényelmesebb…