Fülöp-szigetek

2020.01.10

A Fülöp-szigetek, Földünk második legnagyobb szigetvilága Délkelet-Ázsia keleti részén található szigetállam, mely kultúrájával, vendégszeretetével és lenyűgöző látnivalóival várja látogatóit. A több, mint 7000 szigetből álló országot lehetetlen egyetlen vakáció alatt bejárni. 2019 végén közel négy hetes vakációm során ismerkedésemet az országgal Coron városkát bázisként használva a Calamian szigetvilág felfedezésével kezdtem. Szöulból érkeztem Cebuba az AirAsia járatával, majd átszállás után a Cebu Pacific járatával repültem tovább a Calamian szigetvilág legnagyobb szigetére, Busungára.

Utam Coron városából Palawan sziget Észak-nyugati csücskén található El Nidoba vezetett, ahová éppen csak átértem Karácsony előtt az ország középső részére óránként 190 kilométeres sebességű széllökésekkel érkező Ursula tájfun előtt. Szerencsére El Nido csak a széléből kapott, de ez pont elég volt arra, hogy az összes hajókirándulást napokra leállítsák. A vihar miatt kikötőket zártak be és számos légi járatot töröltek. El Nidoból a sziget fővárosának tartott Puerto Princesaba utaztam, hogy látogatást tegyek a várostól mintegy 70 km-re található, 8.2 kilométer hosszú Puerto Princesa földalatti folyóhoz, amely a világ leghosszabb hajózható földalatti folyója. A folyó egy közel 24 kilométer hosszú barlangon keresztül a Dél-kínai-tengerbe torkollik. A folyó, a barlangrendszer és a torkolatánál levő 22 ezer hektárnyi nemzeti park UNESCO világörökség 1999 óta.

Puerto Princesaból Bohol és Cebu szigetekre látogattam, majd vakációmat egy manilai városlátogatással zártam. A felkeresett helyszíneket az alábbi térképen jelöltem.