Andalúzia

2017.04.12

Andalúzia fekvése Andalúzia a maga 87,268 km2 területével Spanyolország második legnagyobb autonóm tartománya, amely az Ibériai félszigeten terül el, Spanyolország kontinentális részének legdélebbi tájegységeként. Északon Extremadura, Kasztília-La Mancha és Murcia autonóm közösség határolja. Nyugati határa a Guadiana folyó, mely Portugáliától választja el, míg délen az Atlanti Óceán hullámai mossák Huelva és Cadíz tartományok partjait. A Földközi tenger felől Cadíz, Malaga, Granada és Alméría tartományai találhatók. Délen Gibraltárral is határos.

A tartomány nevét az egykori középkori megszállók, a mórok államának, al-Andalúsz-nak nevéből származtatják. Andalúzia felét hegyek borítják. Területének harmada 600 méterrel a tenger szintje fölött található és 46, 1000 m fölötti hegycsúccsal rendelkezik. Legmagasabb hegycsúcsainak a Sierra Nevada hegység ad otthont a tartomány északi részén – a Mulhacén és Veleta csúcsok 3400 méter fölé nőttek.

Andalúziát Magyarországgal két fapados légitársaság is összeköti. Budapesetről a Ryanair heti két, a WizzAir heti három járatot indít Malaga repterére.

Andalúziát sokan Costa del Sol-lal azonosítják. A főszezon Costa del Sol-on júniustól szeptember végéig tart, amikor a partszakaszt ellepik a nyaralni vágyó tömegek. Aki ekkor tervez oda utazni, nem árt, ha jó előre lefoglalja a szállását, nehogy meglepetések érjék.

Andalúzia történelmi emlékekben gazdag városainak varázsát véleményem szerint a legjobb kora tavasszal felfedezni. A virágzó fák és virágok, narancs és végeláthatatlan olajfaligetek különös illatot varázsolnak a megbúvó bájos pici fehér falvak köré, ahol úgy érezhetjük, megállt az idő. Végtelen nyugalom, kék ég, kellemes hőmérséklet. Túrázni is ilyenkor a legalkalmasabb.

Javasolt útvonal

Az alábbi útvonal 2017 tavaszi andalúziai kirándulásom vázlata. A fotók is akkor készültek. Az útvonal nagyon jól bejárható tömegközlekedési eszközökkel is, azonban ekkor több időt kell szánni rá. Mi bérautóval jártuk végig az útvonalat, de motorral is nagyon jól teljesíthető. Gibraltár sajnos nem fért bele a szabi rövidsége miatt, de aki teheti, ne hagyja ki! Málagából néhány óra alatt elérhető mind busszal, mind bérautóval.

Malagából Rondába, kis kerülővel

Bérautónkkal reggel Malagából indultunk az A7-es autópályán Marbella és Gibraltár felé. Nem a hagyományos utat választottuk, hanem tettünk egy kis kitérőt. Az A7 utat San Luis de Sabinillasnál kell elhagyni és rá kell térni az A-377 útra. Jól ki van táblázva, könnyű követni. Kezdetben az út lassan emelkedik, majd egyre kacskaringósabbá válik. Az A-405 úttal való csomópont után Ronda felé A-369 néven fut tovább a dombok között egészen Rondáig.

Az út apró fehér falvak mellett halad el, amelyekbe érdemes betérni. Csak gyakorlott sofőröknek ajánlott azonban a falvak kis utcáin végigvezetni, mert helyenként nagyon szűk utcácskák vannak és egy szélesebb autó nem biztos, hogy elfér, vagy nem biztos, hogy meg tud fordulni. Ajánlott megállni Casares, Gaucín, Benarrabá és Genalguacil falvacskákban is. Bővebben erről itt lehet olvasni.

Ronda városa

Ronda (amely cseppet sem ronda, mint ahogy azt a neve sugallná) Spanyolország egyik legrégebbi és egyik leglátogatottabb városa. Egy igazi andalúziai gyöngyszem, mely 739m-es átlagos tengerszint feletti magasságban a Serrania de Ronda hegységben bújik meg, mintegy 60 km-re a tengerparttól. A térségben több római korból származó rom van, amelyek közül a legjelentősebbek Acinipo ókori város körül létesült archeológiai park területén helyezkednek el. Ennek ellenére Ronda kulturális örökségének nagyobb része a középkori mór megszálláshoz kötődik. A mórok idejében Ronda egy nagyon jelentős város volt. A mórok öröksége mindmáig felfedezhető a fennmaradt épületek, hagyományok és a gasztronómia területén egyaránt.

Különleges elhelyezkedése miatt Ronda az utolsó városok közé tartozott, amelyeket a katolikus uralkodók később visszafoglaltak a móroktól.

A várost könnyűszerrel be lehet járni gyalogosan. A legjelentősebb látnivalók a következők:

  • Puente Nuevo – Új Híd
  • Plaza de Toros – Bikaviadalok helyszíne
  • Baños Arabes – Arab Fürdők
  • Palacio de Mondragón – Mondragon Palota
  • Palacio del Rey Moro y La Mina – A mór királyi palota a 231 lépcsőfokból álló lejárattal a folyóhoz
  • Arab falak és városkapuk
  • Plaza Duquesa de Parcent - de Parcent Hercegnő Tere
  • Jardines de Cuenca – Cuenca Kertek
  • Mirador de Aldehuela és Balcón del Coño kilátópontok
  • Acinipo romjai, 20km-re Rondától.

Rondáról bővebben itt olvashatunk.

El Caminito del Rey

Rondából másnap reggel folytattuk utunkat az El Caminito del Rey (A király ösvénye) via ferratahoz, amely egy 1905-ben a Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások számára készült átjáró átépítéséből, felújításából született gyalogösvény. Az elmúlt évtizedek alatt teljesen elhanyagolták, de mára, a teljes átépítés következtében újból biztonságosan járható. Megközelítése Malagából nagyon egyszerű vonattal és autóval is, de a látogatást jól meg kell tervezni és a jegyeket jó előre lehet csak foglalni interneten.

További info (forrás: http://www.picobarro.com):

Cádiz

A föníciaiak által i.e. 1100 körül alapított város Spanyolország délnyugati részén, az Atlanti-óceán partján, egy félszigeten fekszik. Látnivalói az óvárosi részen az El Pópulo, La Viña, vagy a Santa María városrészek, amelyek gyalogosan is könnyen bejárhatók. Az óvárost szűk, kis terekbe torkolló utcák jellemzik.

A város eredeti neve Gadir, melynek jelentése "falakkal körülvett város". Az ókorból a város legfontosabb emléke a föníciai isten, Melkart (Héraklész) temploma. Mára a város falaiból csak egy nagyon kis szakasz maradt meg.

Seville

Cádizból utunk Sevillába, Andalúzia fővárosába vezetett, amely a világ legnagyobb gótikus templomának ad otthont. Sevilla Spanyolország 4. legnagyobb városa.

Látnivalók:
https://www.spain-holiday.com/Seville-city/articles/self-guided-walking-routes-seville

Sevillára központja egyszerűen bejárható gyalog, de érdemes legalább két teljes napot szánni, mert a látnivalók számosak és a távolságok sem kicsik.

Écija

Écija egy álmos kisváros, körülbelül 40.000 lakossal, 85km-re Sevillától, ahol megálltunk egy kávészünetre Córdoba felé autózva.

Córdoba

Córdoba a Guadalquivir partján, a Sierra Morena lábánál fekvő, Andalúzia harmadik legnagyobb városa, Sevilla és Malaga után, mely csodálatos régi emlékeket őriz. A város volt a központja a Córdobai Kalifátusnak és a X. században a világ egyik legnagyobb városaként tartották számon, körülbelül 1 millió lakosával. Córdoba belvárosa 1984 óta az UNESCO Világörökség része.

Látnivalók:
https://www.spain-holiday.com/Cordoba-city/articles/24-hours-in-cordoba

Granada

Granada a Sierra Nevada hegység lábánál, négy folyó, a Darro, a Genil, a Monachil és a Beiro találkozásánál terül el, 738 m átlagos tengerszint feletti magasságon. Legfőbb látványossága az Alhambra, egykori mór erőd és palota. Rengeteg középkori műemlék fennmaradt a város központi részén. Nagy területről lévén szó, legalább két napot kell szánni e gyöngyszem meglátogatására. A nevezetességek mind elérhetőek gyalogszerrel, de rengeteg dombra és lépcsőre kell számítani. A legérdekesebb látnivalókat az alábbi cikkek részletesen bemutatják:
https://www.spain-holiday.com/Granada-province/articles/monuments-of-granada
https://www.spain-holiday.com/Granada-province/articles/palacio-de-los-olvidados-granada
https://www.spain-holiday.com/Granada-province/articles/a-visit-to-the-st-john-of-god-basilica-in-granada
https://www.spain-holiday.com/Granada-province/articles/a-visit-to-the-museum-of-the-alhambra-in-granada

Nerja

Nerja egy csendes kis nyaralóhely a Sierra Almijara hegy lábánál. Legfőbb látványossága egy, a tengerbe benyúló földnyelv, amit Európa teraszának (Balcón de Európa) hívnak. Tavasszal az időjárás nem alkalmas strandolásra, de nyáron egyik legjobb hely lehet a Costa del Solon, gyönyörű stradjaival és megfizethető éttermeivel. Bővebben itt lehet olvasni róla.

Málaga

Málaga, a félmillió lakosú település Costa del Sol fővárosa. Budapesttel a két említett fapados légitársaság közvetlen repülőjárattal köti össze. Ezért utunk innen indult és ide érkezett vissza. Málaga azonban nem csak egy egyszerű végállomás, látnivalókban is bővelkedik, amelyek többnyire a városközpontban csoportosulnak, egymáshoz közel, így gyalogosan könnyen látogathatóak. Málaga látnivalóiról pl itt olvashatunk bővebben.

Az ajánlott útvonal térképen