La Palma – La Isla Bonita (Csodálatos Sziget)

2018.03.26

La Palma a Kanári-szigetek 5. legnagyobb tagja, a szigetcsoport északnyugati részén, Tenerifétől nyugatra, La Gomera szigetétől északra található. Magyarországról nincs közvetlen repülőjárat a szigetre, de egy átszállással könnyen megközelíthető Teneriféről, Gran Canariáról, illetve Fuerteventuráról is, amelyek Budapestről fapados járatokkal elérhetőek. A szigetcsoporton belül a CanaryFly.es és a Binter biztosít a kompoknál olcsóbb közlekedési lehetőséget. A sziget repülőtere a keleti parton, Santa Cruz de La Palma városától délre található. Teneriféről az északi reptérről (TFN) indulnak járatok a szigetre, míg a Wizzair a déli reptérre repül Budapestről, ezért a két reptér közötti transzferről gondoskodnunk kell. Buszok fél óra-óránként járnak a két reptér között. Amennyiben kompozni szeretnénk, a La Gomerára induló komppal tudjuk elérni a szigetet célszerűen Teneriféről, de Gran Canariáról is lehetséges a Fred Olsen kompjaival (azonban jóval drágább, mint repülni).

La Palma a szigetcsoport többi szigetéhez hasonlóan vulkanikus eredetű. Az óceán aljától számolva mintegy 7 km magas vulkánok jellemzik. A sziget legmagasabb pontja a 2426 m magas Roque de los Muchachos, magyarul a „fiúk sziklája”. La Palma partjai meredeken emelkednek ki az óceán vizéből. A sziget északi felét egy hatalmas, mintegy 8km átmérőjű beomlott kráter, a Caldera de Taburiente uralja, amelynek falai néhol akár a 2000 m-es magasságot is elérik. Délebbre a Cumbre Nueva szintén beomlott kráter uralja a panorámát.

A szigeten több, vulkáni eredetű feketehomokos strand található, azonban a turisták nem strandolni, de nem is éjszakai életet élni jönnek ide, hanem a szigetet behálózó rengeteg túraútvonal miatt. A túraútvonalakról részletes leírást és térképeket tölthetünk le a http://www.senderosdelapalma.es információs oldalról:

http://senderosdelapalma.es/wp-content/uploads/mapasenderos.pdf

2018 tavaszán Gran Canariai vakációnkat hazatérés előtt meghosszabbítottuk egy két napos La Palmai kitérővel. Szállást El Pasoban foglaltunk, közel a Caldera de Taburiente Nemzeti Park déli bejáratához. A 4960 hektáros nemzeti park a Caldera de Taburiente kráter körül alakult 1954-ben. Gazdag flórája és faunája van, de legnagyobb részét sűrű kanárifenyő-erdők borítják. Ha nem gyalog közelítjük meg a parkot, akkor időpontot kell foglalni a parkolóhelyek szűkössége miatt. A bejáratnál 16 óráig ellenőrzik a foglalás meglétét, ezután szabad a bejárás. A Cumbrecita kilátóponthoz (Mirador de la Cumbrecita) közeli parkolóban érdemes letenni az autót (ha nem 16 óra után szeretnénk menni, akkor a látogatóközpontban lehet időpontot foglalni, de szinte lehetetlen küldetés, hetekre előre minden időpont le van foglalva, mivel csak 32 parkolóhely áll rendelkezésre. Online is érdemes próbálkozni, hátha...). Alternatíva lehet taxival felmenni és visszafelé lesétálni. A legjobb kilátást azonban nem magából a kilátóból, hanem a mintegy 3 km-es körút mentén levő számos másik kilátópontból kapjuk a kráter belseje felé. A Cumbrecita kilátópont egy keskeny völgy végénél található, ahonnan egy 6.5 km átmérőjű medence nyílik, számos kis, fenyvesekkel fedett szurdokokkal körös-körül. A Cumbrecita kilátó egy egész turistaútvonal hálózat kiindulópontja, rövidebb és hosszabb túrák indulnak innen.

Egy másik lehetőség a Barranco de Las Angustias-nál levő parkolóban hagyni az autót és felsétálni a Los Brecitos kilátóhoz (kb. 6 km), mert az út, ami oda felvezet, csak terepjárókkal járható.

A szigettúra másik kötelező látványossága a Taburiente kráter és egyben a sziget legmagasabb pontja, a 2426 m magas Roque de los Muchachos. El Pasoból indulva az LP-1 úton elindultunk észak felé Puntagorda irányába, majd Hoya Grandenál letértünk az LP-4 útra a csillagvizsgáló központ irányába. Az LP-4 útból nyílik később egy pici út (LP-403), amely a csillagvizsgáló központ épületeit köti össze egymással. Azon az úton fel lehet menni egészen a Roque de los Muchachos mellett található parkolóba. A parkoló nem túl nagy, hamar megtelik. Alternatíva lehet az LP-4 mentén, Los Andenes kilátónál parkolni és onnan felsétálni. Ez egy körülbelül 6 km hosszú út, 150m szinttel fel és le. A Taburiente Nemzeti Park mellett tiszta időben El Hierro, La Gomera és Tenerife szigete is látszik innen.

Miután kigyönyörködtük magunkat a panorámában, visszatértünk az LP-4 úthoz, amely levezetett minket a keleti partra.

Onnan észak felé indultunk az LP-104-es úton, hogy felkeressük Los Tilos rekreációs központot. A szubtrópusi buja zöldben lehetőség van felkeresni egy vízesést, illetve sétálni a Madeirán megismert levadák mentén, különböző alagutakban.

A Los Tilosi séta után visszatértünk a tengerparti útra és folytattuk utunkat észak felé az LP-1 úton. Az északi parttal párhuzamosan egy helyen le volt zárva az LP-1 útépítés miatt, ezért rátértünk egy alsóbb rendű útra, az LP-109-re, amely mentén számos kilátópont és alagút volt. Az út párhuzamosan halad az északi parttal, de jóval beljebb, mint az LP-1, de végül visszatér a partra és becsatlakozik az LP-1 útba. Innen tovább haladva, órajárással ellentétes irányban megkerültük a sziget északi felét és visszatértünk El Pasoba.

A szigetet déli irányban is meg lehet kerülni, ha El Pasoból nyugati irányban indulunk el, majd az LP-1 úton dél felé fordulunk. Az LP-1 ezen szakasza nem olyan érdekes, mint az északi szakasz, de eltávolodva picit a parttól, megfigyelhetők itt is lávamezők. A Cumbre Vieja Nemzeti Park területén a Ruta de los Volcanes egy 110 km hosszú túraútvonal, amely akár 3 nap alatt is teljesíthető, de nekünk erre most nem volt időnk, átrepültünk Tenerifére, majd onnan egy rövid Santa cruzi városnézést követően hazarepültünk.

La Palma gyönyörű és legközelebb legalább egy hetet kell tervezzünk ahhoz, hogy jobban bejárjuk, de most sajnos csak ennyire volt időnk.