Tenerife

2017.09.30


Tenerife 2.035 km²-es területével a Kanári-szigetek legnagyobb szigete és Spanyolország egyik legjelentősebb turisztikai célpontja. Mintegy ötmillió turista keresi fel évente a közel egymilliós állandó lakossal rendelkező szigetet, mely két repülőtérrel is rendelkezik. Budapestről közvetlen légi összeköttetést a WizzAir biztosít. Fővárosa Santa Cruz de Tenerife, amely a sziget északkeleti részén található. Legtöbb turista a sziget déli részén található nagy üdülőközpontok miatt keresi fel a szigetet. Playa de Las Americas, Los Cristianos és Costa Adeje a legnagyobb központok, ahol még januárban is, a leghidegebb hónapban az átlagos napi legmagasabb hőmérséklet eléri a 22 fokot.

Februárban Santa Cruz de Tenerifeben rendezik a riói karnevál után a világ második legismertebb és legnépszerűbb karneválját.

A sziget legmagasabb pontja a Teide, mely 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb hegye. A jelenleg is aktív, de szunnyadó tűzhányó 1909-ben tört ki utoljára. A 18.990 hektáros Teide Nemzeti Park (Parque Nacional del Teide) 2007 óta a világörökség része. A világ 3. legmagasabb vulkánjának csúcsát (körülbelül 7.5 km magas a tengerfenéktől mérve) elsőként Sir Edmund Scory mászta meg 1582-ben. Ma azonban a platóról kötélpályán lehet a csúcs közelébe feljutni. A felvonótól körülbelül 200 m szintes gyalogút vezet a csúcsra, ehhez azonban előre engedélyt kell váltani, ami nem egyszerű feladat. Aki ezt tervezi, hosszú hónapokkal előre próbáljon időpontot foglalni.

Teneriféről lehet átrepülni La Palma szigetére is, illetve Gomerát komppal innen a legegyszerűbb megközelíteni. 2018 tavaszán már negyedszer jártam Tenerifén. Nekem jobban tetszik a sziget északi része, ami sokkal zöldebb, mint a déli részek. Jól bevált törzshelyem a Hotel La Quinta Park Suites Santa Ursulában, amit minden autóval közlekedő szigetlátogatónak ajánlok. Santa Ursula annyiból jobb Puerto de la Cruznál, hogy kisebb, csendesebb, lehet parkolóhelyet találni és könnyebben ki lehet jutni a TF-5 országútra. Puerto de la Cruz, az északi rész legnépszerűbb településének előnye viszont a tengerpartjában és a buszpályaudvarában rejlik.

Tenerife domborzatát hatalmas vulkáni kitörések alakították ki, melynek során számos látványos természeti képződmény keletkezett. Ezek közül a leglátványosabbakat szeretném bemutatni.

Teide

Spanyolország legmagasabb csúcsa egyben Tenerife legnépszerűbb látványossága is. A Teide vulkán a sziget minden pontjáról látható és ez az első dolog, amit a távolból megpillantunk, amikor repülőgépünk vagy hajónk a sziget felé közeledik. A vulkánt körülvevő fennsík szürreális és varázslatos. A vulkánt körülvevő Teide Nemzeti Park 2007 óta UNESCO világörökségi helyszín.

A guancsok, a Kanári-szigetek első ismert őslakosai legendája szerint az ördög a Teide hegy belsejében lakott és kirobbanó természetű volt. Amikor úgy tartotta kedve, világító, folyékony lávapatakokat használt, hogy kialakítson a hegy körül egy absztrakt világot.

A megfelelő réteges öltözködés elengedhetetlen, ha a Teidére látogatunk. A felvonóra érdemes időben jegyet foglalni, de ami még ennél is kritikusabb, az a La Rambleta út utolsó 200 méteres szakaszának eléréséhez szükséges engedély beszerzése – ez nekem még egyszer sem sikerült. Az El Teleforo Bravo néven ismert, egy órás trek nem könnyű, ezért nem engednek fel bárkit a csúcsig.

Ha nincs saját autónk, a 342-es busszal tudunk a felvonóhoz felmenni Playa de las Americas-ból, vagy a 348-as busszal Puerto de la Cruzból. A buszok 9:15-kor indulnak a tengerpartról és 16:00 órakor indulnak vissza.

A Montaña Blancára a felvonó 9:00 és 16:00 óra között közlekedik és körülbelül nyolc perces utazást jelent a két végállomás között. A felső felvonóállomás bárral és svédasztalos étteremmel várja vendégeit.

Nem kell azonban egészen a Teide tetejéig felmenni, hogy kitűnő kilátásban legyen részünk. A felvonó felső állomásától rövid sétára található a Pico Viejo kilátója, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik.

Roques de Garcia

A fennsíkon jót lehet túrázni a Roques de Garcia sziklaalakzatok körül. Ezek közé tartozik az emblematikus Roque Cinchado is, a természet válasza a Pisai ferde toronyra – amely úgy néz ki, mintha bármelyik percben eldőlhetne.

Ucanca

A Llano de Ucanca a sziget legmagasabb fennsíkja, amely 2000 m tengerszint feletti magasságban fekszik, alig egy kőhajításnyira a Teide vulkántól. A táj itt a Marsra emlékeztet, és különleges varázsa van. Vita van arról, hogy az olyan helyek, mint Ucanca hogyan keletkeznek. Egyesek szerint az erózió eredménye, más elméletek szerint a Teidéből több ezer évvel ezelőtt kifolyt magma hozta létre ezt a furcsa tájat.

Ahol megállt az idő – Anaga

Tenerife északkeleti csúcsán található a sziget legrégebbi része, egy elképesztően zöld völgy – Anaga – amely 2015 júniusában UNESCO bioszféra-rezervátum státuszt kapott. Santa Cruz-tól Anaga-ig nagyon kanyargós út vezet, de a táj gyönyörűsége megéri az erőfeszítést. Zöld völgyek, zord sziklák, mély szurdokok és türkizkék tenger egyszerűen tökéletes összképet alkotnak. Az itt található túraútvonalak a sziget legjobb túraútvonalai közé tartoznak és számos közülük még a legtapasztaltabb túrázóknak is kihívást jelent.

Anaga hét millió éves sziklái Tenerife egyik legrégebbi részét képezik gazdag növény- és állatvilággal. Számos madár és hüllőfaj kizárólag itt található meg. A 49.000 hektáros területen mindössze 22.000 ember él és évszázadok óta kecskék tenyésztéséből és a halászatból élnek. A mezőgazdaság jelentéktelen, csak piciny teraszokon lehetséges, amit csak gyalog lehet megközelíteni és csak kézi munkával lehet megművelni. A part mentén elszigetelten kis közösségek élnek, ahova eljutni csak gyalog, vagy csónakokon lehetséges. A sziget ezen része túl messze van a déli üdülőhelyektől, ezért kevésbé látogatott része a szigetnek. A keskeny és kanyargós utakon a nagy autóbuszok sem tudnak közlekedni.

A sziget eme részét autóval felfedezők számára kötelező megállóhelyek a Pico del Inglés és Cruz del Carmen körül található kilátók. A Cruz del Carmen étteremben tipikus Kanári-szigeteki ételek kaphatóak. A conejo en salmorejo (nyúl sós mártással) mellé lenyűgöző kilátás jár. A halat kedvelők a Roque de las Bodegas partmenti faluban találnak számos lehetőséget helyi halételek kóstolására.

A meredek hegyoldalak alsó zónájában cserje formáció, míg 800 m felett a kanári babérlombú erdő található. Az északi irányban futó völgyekre többnyire a völgyvidéki babérlombú erdő a jellemző – ez egy tipikus szubtrópusi esőerdő. A magasabb részeken ez fokozatosan átalakul hegyvidéki babérlombú erdővé.

Los Gigantes „óriásai”

Los Gigantes a sziget egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A városka mellett impozáns, függőlegesen, 800 méter magasra kiemelkedő sziklák az óceán vizéből a lemenő nap sugaraiban különös fényben tündökölnek. Ha közelebbről szeretnénk megszemlélni a sziklákat, bérelhetünk egy kis motorcsónakot a városka kikötőjéből. Gyönyörű, félreeső öblöket találni a magas sziklák mögött. A (hűvös) kristálytiszta vízben is megmártózhatunk, miközben csodálhatjuk a hatalmas sziklákat.

Teno-hegység

A Teno-hegység egyike a három vulkáni képződménynek, amelyből létrejött Tenerife. A sziget északnyugati részén, Santiago del Teide, Los Silos, El Tanque és Buenavista del Norte városai között helyezkedik el és hirtelen ér véget az óceánban, Los Gigantes városka mellett. Számos érdekes túraútvonal található itt. Anagahoz hasonlóan a Teno-hegységben is ízelítőt kaphatunk abból, hogy milyen is volt a Tenerife a tömegturizmus elterjedése előtt, amely jelentősen megváltoztatta a szigetet.

A Punta de Teno Tenerife legnyugatibb dombja. Ez a terület kitűnő régészeti romokat is tartalmaz, kőfalakat a guancsok idejéből. A sziget ezen része a legjobb búvárkodási lehetőségeket kínálja.

A Punta de Teno-i világítótorony egy ma is aktív világítótorony Buenavista del Norte település közelében. Az első világítótorony építése 1897-ben fejeződött be. Az új világítótorony, amely az eredeti épület szomszédságában épült, 1978-ban lépett üzembe.

A Teno Nemzeti Park közelében, El Palmar mellett található a „pite” – Tenerife egyik mezőgazdasági völgye. A közepén levő „pite” a kő kitermelése során keletkezett, amit a környező házak építésénél használtak, de mivel a föld instabil volt, a számos baleset véget vetett a kitermelésnek. A kitermelés helye ott maradt és belepték a zöld növények, érdekes látványt nyújtva a zöldellő völgyben.

Masca-völgy

A Teno-hegységben található egy igazi gyöngyszem: a Masca-völgy, amelyet Tenerife legszebb falujaként emlegetnek. A korábban kalózok rejtekhelyeként is szolgáló völgyben megbúvó falut ma egy kanyargós, keskeny úton lehet megközelíteni (szinte lehetetlen küldetés parkolót találni a falu körül, ezért esetleg érdemes szervezett túra keretében ellátogatni oda). Szervezett túra esetén a parkolási gondok megoldódása mellett lehetőség van egy túrára Masca Barrancotól az óceánig és egy ott várakozó hajóval Los Giantes-ig menni.

Tenerife déli üdülőhelyeiről a legegyszerűbb a Santiago del Teide-en keresztül vezető út. Santiagotól egy keskeny úton kell haladni, amelyen némely autóvezetők nem is mernek végigvezetni és a helyieket kell megkérjék, hogy visszavigyék bérautóikat a „civilizációba”. Személy szerint én nem nagyon éreztem félelmetesnek ezt az utat – sőt – élveztem is ☺

Az északi partvonal

A hegyoldalban található falvacskákat régen kereskedők által használt ösvények (camino real) kötötték össze. A macskaköves ösvények elhagyott haciendák, régi erődök és partmenti falvak mentén vezetnek, remek túrázási lehetőségeket teremtve. A sziklás partmente tele van szórva hívogató természetes medencékkel, ahol megmártózhatunk, ha már elviselhetetlennek érezzük a meleget.

Icod de los Vinos

Senki sem tudja pontosan, hogy az Icod de los Vinosban található sárkányfa mennyi idős. Lehet, hogy 5000 éves, de 650 éves „fiatal” fa is lehet. A fáról azt tartották, hogy az elpusztult sárkányok véréből csírázott ki. A fára a legjobb rálátás a főtérről, a Plaza de la Constituciónról adódik.

Garachico sziklás medencéi

Tenerife vulkáni múltja felelős egy másik furcsa látványosságért, a Garachico-i sziklás medencékért. Hajdanán Tenerife fő kikötője volt, de mindez 1707-től megváltozott, amikor egy lávaömlés következtében romboló olvadék folyt keresztül a városon, amely elöntötte a kikötőt, láva-fogságba kerítve és felgyújtva a hajókat. Az itt keletkezett láva-medencék különböző mélységűek és formájúak. Vannak sekélyek is a kisgyermekek számára, míg egyesek jó tüdőt igényelnek, hogy egy levegővétellel elérjük a medence alját…

Puerto de la Cruz

Ha valaki hozzám hasonlóan Tenerife északi részét kedveli jobban, akkor valószínűleg előbb-utóbb kiköt a „kereszt kikötőjében”. 1502-ben már működött itt egy La Orotavához tartozó tengeri kikötő. 1603-ban megépült egy templom és egy hozzá tartozó tér. A kikötő akkor vált a sziget legfontosabbikává, amikor 1706-ban egy vulkánkitörés megsemmisítette Garachicot. A turizmus felfutása körülbelül 70 évvel ezelőtt indult el. Fekete homokos tengerpartja miatt kedvelt, de a város külső területén található híres park és állatkert, a Loro Parque miatt is sokan ellátogatnak ide.

Playa de las Teresitas

Gyakran szerepel Playa de las Teresitas a Teneriféről készült reklámanyagokban még akkor is, ha a cikkek nem említik a strandot. Tenerife fővárosának strandjára a homokot a Szaharából importálják, de ez mit sem változtat varázsán és a türkiz színű vízen, ami különösen felülről nézve, a Los Órganos-i kilátóból látványos.